Okos Otthon mindenkinek? Mire jó egy Okos Otthon?

A globális okos otthon piac mértéke már tavaly is jelentős volt. Néhány éven belül várhatóan ez az a piaci jelenlét is megduplázódhat. A napjainkban elérhető okosotthon-szolgáltatások pedig már messze nemcsak a világítás- és a fűtésrendszerek szabályozását érintik. Rengeteg új kényelmi funkcióval bővült ez a paletta. A medence tisztításon keresztül a levegő állapotán át sok más dolog elérhető, ami könnyebé tehet életünket.

Nem mind arany, ami fénylik

Különböző lakáshirdetésekben egyre gyakrabban találkozhatunk a hangzatos okos otthon(vagy smarthome) kifejezéssel. Az ingatlan tulajdonosát elsősorban arra jogosítja fel, hogy rátegyen még pár tízezer forintot az egyébként sem alacsony négyzetméterárra. Nemritkán azzal szembesül a lelkes érdeklődő, hogy az okos otthon rendszer kimerül az elektromos redőny mozgatásában. Vagy a kissé már vízköves zuhanyban található rádiós egység bluetooth-os lejátszójában. Márpedig az okos otthon fogalma ennél jóval összetettebb. Legfőbb jellemzője, hogy a világítás, a fűtés, a különféle elektronikai eszközök és biztonsági mechanizmusok egyetlen egységről irányítva, egymással összehangolva működnek. Az otthonunk nem attól lesz „okos”, ha egy gombot megnyomva becsukódnak az ablakok. Attól, ha csapadék esetén magától megy végbe a folyamat vagy legalább jelez, hogy esik az eső és csukd be.

Biztonságos, kényelmes és olcsó

Az okos otthonok más néve “smarthome” funkciói elsősorban a biztonság, a komfort, valamint az energiatakarékosság szent hármasának szellemiségében működnek, és ezeknek a kifejezéseknek napjainkban már egészen más a tartalmuk, mint néhány évtizede volt. A mozgásérzékelők és a biztonsági kamerák azonnal jelzik, ha illetéktelenek közelítik meg az ingatlant és erről azonnal fényképet is küldenek. Az adott applikáció segítségével pedig még távolról is pillanatok alatt ellenőrizhetjük, hogy időben hazaért-e a gyerekünk az iskolából, vagy a takarítónő mely szappanoperákkal mulatja az időt portörlés helyett. Egy hosszabb nyaralás vagy üzleti út esetén a „távollét” funkció segítségével mutathatunk életjelet az üres lakásban így nem pécéznek ki maguknak az illetéktelen behatolók, hisz azt gondolják majd hogy valaki van itthon.

A rendszer a mindennapokat is megkönnyíti, azaz megszabadít a rutinszerű feladatok elvégzésétől: távozáskor figyelmeztet a nyitva hagyott ablakokra, erkélyajtóra, a felkapcsolva felejtett lámpákra és ki nem húzott vasalóra, és meg is oldja az adott feladatokat, sőt, igény esetén még a redőnyt is lejjebb eresztheti. Az okosotthon szenzorjai folyamatosan figyelik az ingatlant, és a nem szükséges alkalmazásokat leállítják. Fogyasztói szokásoktól függően, a rendszerrel elért energiamegtakarítás mértéke elérheti akár a 20-40 százalékot.

Jelentősen növeli a lakás kényelmi fokozatát, ha télen nem barátságtalan hidegre érünk haza. A fűtési rendszerek jelentős része már időzíthető ugyan, ám a megszokottól eltérő esetekre – elhúzódó munka vagy éppen egy elmaradt baráti találkozó – nem lehet mindig felkészülni, a mobiltelefononnal irányítható funkcióval ez a probléma is kezelhető. A forró nyári időszakban pedig a klímaberendezések távszabályozása segíthet. A rendszer, ha nem is korlátlanul, de bővíthető: azaz több fűtő- vagy hűtőegységet képes egyszerre kezelni, például külön állíthatjuk be a gyerekszoba és a vendégszoba hőmérsékletét.


Az „okos” eszközök természetesen folyamatosan kommunikálnak egymással: ha például elkezdődik kedvenc csapatunk mérkőzése, a világító- vagy a redőnyöket működtető rendszer automatikusan csökkenti a fényt a helyiségben.

okos otthon rendszerek

A technika fejlődésének köszönhetően a rendszer még az egészségünkért is felel. Az úgynevezett levegőminőség-monitor szenzorjai figyelemmel kísérik a levegő összetételét, szén-dioxid-szintjét, páratartalmát, és jelez az okostelefonunknak, ha bármelyik érték problémás lenne. A személyi orvosi riasztórendszerek lehetővé teszik, hogy az otthonukban tartózkodó sérült vagy beteg segítséget tudjon kérni. Az okosotthon abban is komoly asszisztenciát nyújt, hogy a problémákat akár már előre jelzi. Az okosszenzorok például arra is figyelnek, ha a lakás olyan részein van víz, ahol nem kellene lennie. Erre azonnal figyelmeztet is, így jó esetben nem késő este kell szerelőt keresnünk az interneten, hanem már napközben.

Ez a szolgáltatás különösen a vidéki házak és nyaralók esetében hasznos. Ha A Tulajdonosnak nincs lehetősége, hogy rendszeresen és személyesen ellenőrizze az ingatlant. Egy okos otthon a kertben is segít: az automata öntözőrendszerek emberi felügyelet nélkül is kiválóan elvégzik a kertészek munkáját. Csupán be kell programozni az öntözésvezérlőket, és azok a megadott időben elkezdik a locsolást. A szolgáltatás a meteorológiai előrejelzések alapján módosíthatja az eredeti terveket, de a talajnedvesség-érzékelővel tovább finomíthatjuk az öntözési szokásainkat. A kertek szerelmesei még a nyaralás alatt is egy okostelefon vagy táblagép segítségével bármikor rátekinthetnek a növényekre.

Rés a pajzson az Okos Otthonok esetében, avagy légy tudatos smarthome vásárló

Napjainkban már számos egységesített szabványt dolgoztak ki a fejlesztők. A gyártók már olyan termékeket tudnak piacra dobni, melyek márkától függetlenül integrálhatóak ugyanabba a rendszerbe. Természetesen vannak kivételek, vagyis egyes cégek eszközei kizárólag a saját berendezéseikkel képesek együttműködni. Vásárlás előtt mindenképpen érdemes tájékozódni az adott okoseszköz kompatibilitásáról. A szkeptikusok szerint ko­moly biztonsági kockázatot jelent a telefonunk elvesztése. Telefonunk irányításával illetéktelenek kikapcsolhatják a biztonsági érzékelőket és könnyen bejuthatnak az otthonunkba. Ez a kockázat azonban sosem zárható ki, hiszen kulcscsomónk, pénztárcánk vagy éppen irataink elvesztése hasonló következményekkel jár. Egy biztos, ha a tulajdonos azzal szembesül, hogy mobilja illetéktelenekhez került, egyszerűen és gyorsan letilthatja az applikáció használati jogosultságát. Jól láthatjuk, hogy az okoseszközök rohamos fejlődésével a mindennapi rutinfeladatok száma folyamatosan csökken. Így felszabaduló időnket pedig szórakozásra, pihenésre fordíthatjuk.

Mi az előnye az AURA smarthome rendszernek?

Az AURA Okos Otthon rendszer több ddologban különbözik sok konkurens okos otthon cégtől. Itt nem kell letöltened egy cég által összeállított applikációt, hanem okos telefonod gyári okos otthon programját használhatod. Ez az alkalmazás iPhone esetében a „Home” (homekit) app amelynek használatával tudod vezérelni otthonod, az Androidos telefonok esetében pedig a „Google Home” app lesz segítségedre. Ez sok esetben is előnyt jelent mert így mivel telefonunk mindig nálunk van helyzetünk álltal vezérelt automatizálási megoldások is használhatóak. Ilyen például, ha hazaérünk (megközelítjük a házunkat legalább 20m-re) automatikusan felkapcsolja a kerti lámpákat vagy kinyitja a garázskaput.

Nagy előnyt jelent még hogy az összes eszközünk vezeték nélküli kapcsolatot használ. Nem kell felesleges kábel rengeteget elrejteni a ház különböző zugaiban.Kizárólag minősített termékeket használunk ilyen pl. a Sonoff, Shelly és az IKEA okos otthon eszközei. Ugyanakkor nincs kitéve annak, hogy kizárólag cégünk álltal gyártott drága eszközöket kell beszerelni. Nincs limitáció több fajta kommunikációs protokollt is tudunk egyszerre integrálni a rendszerbe. Ennek köszönhetően kedvező ár mellett tudjuk kivitelezni akár az ön okos otthonát is.

Amúgy is sokszor elromlik a WIFI mi lesz, ha még az okos eszközök is rácsatlakoznak?

Okos otthon rendszerünk része a teljes WIFI hálózat. A WIFI hálózat kialakításához Ubiquiti termékeket használunk. Ez a rendszer egy ipari felhasználásra készült nagyon stabil rendszer. Kizárhatjuk a WIFi rendszer hibáit ezzel a lépéssel hiszen több mint 500 eszköz kezelésére lettek tervezve.

Ha kedvet kaptál az Okos Otthonhoz írj emailt az inof@aurasmart.hu címre és 1 napon belül felvesszük veled a kapcsolatot!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Akciós Ajánlat

Kérj te is most ajánlatot
- Ajándék Apple Homepod Mini okos otthonodba
- 15% kedvezmény a teljes árból
AJÁNLATKÉRÉS
close-link
Hívjon minket ajánlatért!
36 30 890 9948